Translate

nedjelja, 13. siječnja 2013.

Šoping u Grazu

Svoj zadnji post posvećujem najvećoj ženskoj radosti - šopingu! :)
Sjećam se da su moji, dok sam bila mlađa, često putovali u Trst i uvijek bi se vraćali punih ruku. Tada nisam razumjela zašto moraju ići tako daleko da bi kupili komad robe kada to mogu napraviti i doma. Budući da sam sada odrasla, shvaćam ih u potpunosti. I tako se upravo spremam na put u Graz, s prijateljicama. Da se razumijemo, ne možemo si priuštiti baš pravo trošenje, ali zato možemo pokoju krpicu. Čudno je kako kupnja samo jedne nove stvari, pa makar to bio lak za nokte ili prsten, ima terapeutsko djelovanje.


Sniženja
Početkom prosinca, svi trgovci, po svojim izlozima, lijepe postere s navedenim popustima koje možete ostvariti u njihovim dućanima. Kako bi privukli ljude služe se malim trikovima, kao što je stavljanje najvećeg popusta u sredinu, a ovih nižih oko njega. Ukoliko niste iskušnjara i ne zagledate se dobro moglo bi vam promaknuti ono sitnim slovima. Popust DO 50% ili 70%! Stoga se često dogodi da uđete u prodavaonicu s nadom da ćete stvarno nešto i naći, a onda se dogodi neizbježno..razočarate se. Samo nekoliko artikala bude  toliko sniženo. Ne pomaže vam ni ogroman natpis "SALE" kada se unutra, vrlo vjerojatno, nećete usrećiti.


Jednodnevno šoping putovanje
Moje drage kolegice i ja odlučile smo sreću okušati u Grazu. Uvijek slušamo one kuloarske priče da je vani roba bolja od ove naše, pa smo to odlučile provjeriti. Zadnjih par godina turističke agencije nude jednodnevna putovanja do Graza i natrag u Zagreb, za svega 100kn. Mislite da se isplati? Mi smatramo da da! I ako ne naiđemo na velika sniženja, barem će nam noge vidjeti puta, a ovu svotu novca si možemo izdvojiti. 

Plakat na busu


Kako je organizirano putovanje?
Autobus kreće s Glavnog kolodvora u ranim jutarnjim satima, točnije u 6h. Nakon što gospođa iz agencije, a  i vozač, kraj vašeg imena stave kvačicu možete ući u autobus (naša agencija je jučer imala dva puna autobusa, tako  da im se očito isplate ovakvi izleti). Nedugo zatim dođete do slovenske granice, na kojoj ste, naravno, uvijek sumnjivi, a jednom kad prođete nju, slobodni ste ljudi. Na izlet u Graz možete otići svaki tjedan od čet-subote, a najpopularnije vrijeme za to je ovo siječanjsko, kada su sniženja najveća. U Grazu ostajete do 17h, a u Zagrebu ste već oko 20:30h. 

Slovenska carina

Suočavanje s popustima
Bilo je kako smo i očekivale. Na svim dućanima stajali su veliki natpisi s određenim popustima, a bilo je i onih FINAL SALE. Autobus staje u dva trgovačka centra prije negoli ode do grada. Putnici imaju pravo biranja, ukoliko žele, mogu ostati cijeli dan u jednome od ta dva centra, a po povratku se autobus vraća po njih. Postoji čak nekoliko kombinacija, a mi smo izabrale do ostanemo (na određeno vrijeme) u prvom centru, Seiersbergu, pa smo se kasnije prevezli do samog Graza. U tom centru smo obavile većinu šopinga, ali smo se tamo i  najviše razočarale. Samo dio asortimana, koji nije baš nešto posebno, bio je snižen. Većina robe je nekako oštećena, tako da takvu nismo htjele niti probavati, ali ipak nismo otišle praznih ruku. Kupile smo nekoliko majica i košulja po €5 i €3, malo jeftine bižuterije i to je bilo to. Nismo nosile puno novca, tako da nam veliki šoping i nije bio u planu. Drugi centar je West, u kojem se nalazi IKEA, i to je jedno od najpopularnijih odredišta naših šopingholičara. Puno ljudi se vratilo s lampama, stolicama, ormarićima, posteljinom itd.

Naš "ulov"
Šetnja gradom (dodatak)
Budući da smo šopingiranje ostavile iza sebe, popodne smo potrošile na šetnju gradom. Kako je centar grada malen, brzo smo ga obišle, ALI mojoj prijateljici Valentini je palo na pamet penjanje do Schlossberga, malene utvrde na brijegu, u samom centru Graza. Iako smo joj prigovarale zbog penjanja, nismo požalile što smo otišle gore. :) S utvrde se vidi cijeli grad, a zrak je jako čist. Odradile smo photosession na vrhu, malo razgledale i vratile se natrag na bus. 




Zaključak: Jednodnevno putovanje do Graza, za 100 kuna,  svakako se isplati. Svi ćete se složiti da cijena nije velika, a uz mogućnost kupovine po nižim cijenama dobijete i mogućnost razgledavanja grada. Kako grad nije velik, stignete otići i na ručak u jedan iz raznovrsne ponude restorana, a i posjetiti gore navedenu utvrdu. Otići do Graza možete uvijek. Bilo u šoping, bilo na izlet s prijateljicama ili romantični izlet s dečkom. Ukoliko još niste, otiđite na to putovanje! :)



Broj komentara: 11:

  1. Anonimno14:38

    Ako je ikad itko razmišljao o odlasku u Graz, toplo mu preporučam da to i učini. Cijena prijevoza stvarno nije velika. Shopping možda niti nije glavni razlog odlaska, ali upoznavanje prekrasnog gradića za taj iznos, stvarno se isplati. I naravno, penjanje do Schlossberga- tko je još vidio voziti se žičarom na brdo. :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehehe ;) Bitno samo mi otišle na izlet.. s ineskama :D

      Izbriši
  2. Trebala si, kao zvuk, u video staviti moje kašljanje zbog "male uzbrdice" i "svježeg" zraka. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahaha trebala san, al nisam imala :D
      Nema veze.. barem možemo reć da smo bile :D

      Izbriši
  3. Iva Kratzl15:34

    Stalno mi je u planu otici do Graza i nikako da to ispunim.. Znam vec duze da se za 100kn moze otici do tamo i nazad sto je stvarno super. Mislim da je to pametno ulozenih 100kn za kojih promijenis okolinu, vidis nesto novo i super se provedes... Nakon ovog posta jos i vise zelim otici u Graz :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Emi Li19:54

    Sad si nam dala ideju za novi izlet! :) super :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Anonimno20:05

    A nisi stavila slike Ines i mene? :D
    Nažalost, zahvaljujući glupom spletu okolonosti, nisam išla s vama i žao mi je zbog toga. Ipak, donijele ste mi čokoladu pa me malo prošlo! :D

    Nadam se da ćemo otići skupa kad i Ines i ja budemo mogle ići :)

    OdgovoriIzbriši
  6. kad će neki novi post majo?

    OdgovoriIzbriši
  7. Anonimno19:02

    ma u grazu vijek ima nešto jeftino

    OdgovoriIzbriši
  8. Anonimno11:13

    Hvala najljepsa na podijeljenom iskustvu :)!. Planiram s prijateljicama malo do Graza, pa me zanima kad tacno počinju snizenja u prosincu?

    OdgovoriIzbriši
  9. Anonimno21:08

    I mene zanima kada je najveci popust u Gracu, pa ako neko zna... Hvala...

    OdgovoriIzbriši